Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Politický vývoj ve 20. Století

 17. století byla oblast kolonizována Velkou Británií. 1857 bojovali za nezávislost, neúspěšně => vznik oficiální kolonie Britská Indie. Pod vedením Mahátmy Gándhího, který prosazoval filosofii aktivního, ale nenásilného odporu se Britská Indie roku 1947 dočkala nezávislosti a byla rozdělena na dvě nezávislá dominia – Indii a Pákistán. Mezi ně bylo rozděleno Bengálsko, jeho hinduistická část sousedící s Indií se stala součástí Indie a muslimská část se stala Východním Pákistánem (od Pákistánu vzdálená 1500km). Z Východního Pákistánu se později stal stát Bangladéš.
Indie a Pákistán vedou spory o území Kašmír, tento spor je pro svět znepokojující, protože Indie i Pákistán vlastní jaderné zbraně.
V oblasti Jižní Asie ve 20.stol. poměrně často docházelo ke státním převratům, které řídila armáda (hlavně v Pákistánu a Bangladéši).
Srí Lanka – boje mezi většinovými Sikhy (buddhisti) a menšinovými Tamily (hinduisté). Tamilové byli utlačováni => násilný odpor, hnutí Tygři osvobozeného tamilského Ílamu – teroristické. V roce 2009 byli Tamilové poraženi.



Indie
Hl. město: Nové Dillí, parlamentní republika, prezident: Pranáb Mukherdží
Jazyk: hindština, angličtina, měna: indická rupie, 1,2 mld obyvatel, hinduismus 83%, islám 11%, člen hospodářského uskupení BRICS
Druhá nejrychleji se rozvíjející ekonomika na světě. Velká urbanizace, neustále se rozvíjející a zvětšující města, levná pracovní síla. Velká přírodní bohatství – těžba: černé uhlí, hnědé uhlí, ropa, zemní plyn, železná ruda, mangan, chrom, olovo, zinek, uran, zlato, síra, bauxit, azbest. Rozvinuté IT odvětví, technologická odvětví v oblasti Bengalore (jih Indie). Filmový průmysl – Bollywood.
Zemědělství zaměstnává 62% lidí, pěstují - rýže, bavlna, juta, moruše, obiloviny (hlavně pšenice a proso), fazole, mango, ořechy, čajovník (Indie je největším světovým producentem a spotřebitelem čaje), sezamová semínka. Vyrábí bavlnu, hedvábí, těžké stroje, elektrické zboží. Vyváží textil, drahokamy, kůže a koberce.
Firmy: Tata Motors – vyrábí automobily značky Tata, patří jí také automobilky Jaguar a Land Rover.
Nejpoužívanější je železniční doprava.
Indická vláda se snaží o rozvoj zaostalých oblastí země tak, že přenáší továrny do méně obydlených oblastí Indie s úmyslem podpořit tam podnikatelskou infrastrukturu a zvýšit počet pracovních míst.
Kulturní zajímavosti – Tádž Mahal

Pákistán
Hl. město Islámábád, federativní parlamentní republika, prezident: Asif Zardárí, Jazyk: urdština, angličtina, měna: pákistánská rupie, 176 mil. obyv.,
Islám 95%, rozvojový stát
Těží: černé uhlí, ropa, zemní plyn, chrom, uran, fosfáty, magnezit, tuha
Pěstují: pšenice, kukuřice, rýže, sorgo, brambory, cukrová třtina, zelenina, ovoce, bavlna
Politické problémy, na severu země operuje Tálibán. Skrýval se zde i Usama Bin Ladin. Nejvyšší soud vydal v lednu zatykač na premiéra pro podezření z korupce.

Bangladéš
Hl. město Dháka, parlamentní republika, 150 mil. obyv., hustota obyv. 1023 – pokud nepočítáme městské státy, tak je největší na světě, obyvatelé Bengálci, 83% muslimové, 16% hinduisté
Chudý rozvojový stát, zemědělská produkce je nedostačující. Pěstují: rýže, kukuřice, čaj, bavlník, juta

Nepál
Hl. město Káthmandú, parlamentní republika, 30 mil. obyv, 86% hinduisté, - dříve býval královstvím


Bhútán
Hl. město Thimphu, konstituční monarchie, 700 tis. obyv, tibetský buddhismus 75%, patří k nejchudším státům na světě

Srí Lanka – leží na ostrově Cejlon
Hl. město  Šrí Džajavardanapura Kotte, republika, 20 mil. obyv., buddhisté 70%, hinduisté 15% muslimové 8%, křesťané 8%

Maledivy
Hl. město Malé, prezidentská republika, 300 tisíc obyv., sunitští muslimové, korálové souostroví
Díky cestovnímu ruchu má dostatek financí.

Žádné komentáře:

Okomentovat