Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

20b Jižní Asie

Tento region bývá někdy nazýván také Indický subkontinent.
Jižní Asie se skládá ze států: Indie, Pákistán, Bangladéš, Nepál, Bhútán, Srí Lanka a Maledivy. Někdy bývají do této oblasti zařazovány i státy Barma, Afghánistán, Írán a také území Tibet.
Oblast je na severu ohraničena Himalájemi, na západě Íránskou vysočinou, na východě Arakanským pohořím a na jihu Arabským mořem a Bengálským zálivem.
J Asie leží na dvou litosférických deskách – Indické a Euro-asijské

Rozlišujeme tři geografické oblasi:
Dekánská plošina – na poloostrově Přední Indie - převažuje zde kontinentální tropické klima, poměrně málo srážek (při monzunových deštích více)
Himaláje - nevyšší horstvo světa, vzniklo podsouváním Indické litosférické desky pod Euro-asijskou desku
Indoganžská nížina - Nachází se mezi Himalájí a Dekánskou plošinou, velmi úrodná oblast, řeky Indus, Ganga a Brahmaputra. Mezi Indií a Pákistánem se nachází poušť Thár
V létě monzuny, zimy suché.

Obyvatelstvo
Etnicky rozmanité, náboženství hlavně hinduismus a islám – příčina častých konfliktů.
Většina obyvatel regionu je europoidní rasa, jen část obyvatel Nepálu a Bhútánu je mongoloidní rasa. Počet obyvatel neustále roste, Indie je druhý nejlidnatější stát na světě:  1,2 mld. Bangladéš patří mezi státy s největší hustotou obyvatel na světě: 1023ob/km2 - protože leží v deltě řek Gangy a Brahmaputry (největší delta na Zemi), úrodná oblast, Bangladéš jako jediný stát tohoto regionu je obydlen z velké části jedním národem – 98% Bengálci, jsou muslimové.
Indie: Hindové 28%, Bihárci 10%, Telugové 8% ; hinduismus 83%, islám 11%
Pákistán: Pandžábci 44%, Paštunové 15%, Sindhové 14%  ; islám 95%

Žádné komentáře:

Okomentovat